divendres, 28 de febrer del 2014

OBRIM EL PRÉSTEC I TENIM MOSQUITERA!

Bliblionins ha obert el servei de préstec, fins ara estaven millorant el mobiliari però la comissió ha considerat que no podíem esperar més. Així que,  en marxa!

Recordam que el nostre horari de servei de préstec és:

Dijous de les 10h fins les 10,40h i de les 12h a les 12,50h. 
Divendres en temps de pati. 

Biblionins segueix amb idees per millorar l’ambientació dels nostres espais. Hem comprat una mosquitera bastant grandeta pel racó d’EI però no la tenien en tul de color. Ha hagut de ser de color blanc i és un poc fada!

Però per a tot hi ha solució! Sobre tot si trobam la manera de que els nostres alumnes sentin que participen en la millora de la biblioteca. 

La idea era que  si cada infant duia a l’escola un objecte petit (foradat), del color que vulgui,  ho podríem cosir a la mosquitera i la faríem “nostra”. Podia ser una peça de collaret (de plàstic o fusta), de polsera, un bocí de cinta de color, de llana, un bocí de tela, una copinya foradada, perletes, lluentons,  fils de colors, fils enllaçats fent una trunyella, tot és possible i acceptable!

L’única condició era que fossin coses fàcils de cosir a la mosquitera i que no pesin molt.
Vàrem pensar que aquesta opció podia ser  un joc inclús divertit i que podia crear unió entorn a la biblioteca. 
I la resposta dels nins i nines de l'escola ha estat un èxit!!! Cosim i cosim... i tenim feina per una mica de temps. És igual, els voluntaris i voluntàries que han començat a destriar les peces  cosir estan encantats i han aprés algunes coses que no sabien!! Uf! Sembla fàcil però no ho és!
Creiem que al final ens quedarà una mosquitera ben maca, única, una mosquitera que no hi haurà una altra igual en el món. Vosaltres què trobau? 

Mirau què bé ens ho passam (i això que quedam sense pati!), recordau activar el so i podreu escoltar música: 



I aquí teniu els primers que varen entrar a Biblionins per agafar un llibre en préstec. I també veureu jovenets de 5è dins la mosquitera (abans de començar a decorar-la), i es que tenir un raconet tranquil i original de lectura li agrada a tothom! Haurem de fer torns per poder usar-la tots! No tenim clar que al final sigui tan sols per Educació Infantil. Veurem! 





Bé nosaltres continuarem cosint i us mantindrem informats de les novetats. En LLibret cada dia està més ben acompanyat!

Ja ens direu què trobau; si voleu, deixau els vostres comentaris... 

diumenge, 23 de febrer del 2014

MÉS DE 1000 VISITES I...CARNESTOLTES!

En Llibret cada dia mira el comptador de visites a veure si els nins i nines de l'escola passen una estoneta al nostre bloc. Està molt content ja que hem passat de les 1000 visites

Això vol dir que anam per bon camí i que a partir d'ara ens esperen molts més visitants, tot és començar! El bloc ja es coneix una mica i ara serà més fàcil tenir amics i amigues seguidors de BIBLIONINS

Aquesta setmana preparam Carnestoltes a l'escola i divendres farem una mica de ball de desfresses.
Heu pensat mai que els llibres ens influeixen molt en la selecció de la nostra desfressa? 




No? Idò pensau, pensau i ens contau de què anireu desfressats i si té relació amb qualque lectura, segur que trobareu moltes idees que connecten amb els llibres!

I també fixau-vos en com van vestits els vostres companys i companyes!


  Les fades! Aquestes imatges les tenim ben inserides en el nostre cap. 
Qualcú anirà vestit de fada?


                  Mirau quin vestit més original!! I ben relacionat amb la lectura veritat? 


  Podria ser na Campaneta de Peter Pan?


Aquesta desfressa segur que l'ha triada una nina que llegeix molt. És un vestit preciós!! 

I per què triar? A vegades és molt difícil!


En qualsevol cas, llegir ens endinsa en un món ple de fantasia. 
Sabeu de quin conte podria ser  aquesta imatge ? 
Quines desfresses relacionades amb la lectura es podrien fer?



En Llibret saluda a tots els nins i nines que són lectors del nostre bloc! 

Gràcies per ser-hi! 

Si voleu més informació sobre el CARNAVAL, clicau sobre la paraula. Hi ha molts recursos interessants!



Esperam els vostres comentaris...

 

RONDALLES A 3rA

Els nins i nines de 3r A varen fer una sessió ben interessant sobre les rondalles. 

 A les fotos podeu veure els companys amb na Paula Salazar i n'Idoia que els conten una rondalla.  

Ho varen fer molt bé i els companys les varen escoltar atentament. 
Va ser una presentació molt ben preparada!

Enhorabona Paula i Idoia!!
La mascota de BIBLIONINS
En llibret vos saluda!
Deixau els vostres comentaris!

dissabte, 15 de febrer del 2014

APADRINA UN MOT

Entre dimecres i dijous el segon cicle de la nostra escola ha fet l’activitat “Apadrina un mot”. A 4t B ho vàrem fer el passat dimecres després del pati. Per fer-la vàrem demanar als padrins i padrines la seva presencia a l’aula. Abans de res volem agrair la seva visita, ells tenen les seves feines i obligacions i varen fer un esforç per venir a l’escola. 

Moltes gràcies de tot cor! Sense vosaltres l’activitat hagués estat mancada de l’intercanvi generacional que tan necessari és per preservar la nostra cultura. 

L’objectiu d’aquest taller era mostrar-nos que la llengua és com un ésser viu del que cal tenir cura, mantenir-lo en la nostra memòria i investigar el seu origen. Cal que les paraules no morin  i això passa quan les deixam d’emprar i es perden en l’oblit. 

La manera de fer el taller va ser molt lúdica, el joc que es va plantejar  va propiciar que el contrast entre les dues generacions: padrins/es i nets/es... demostrés que algunes paraules s’han anat deixant en l’oblit però els nostres padrins i padrines encara les mantenen en el seu cor i en la seva memòria.  Moltes paraules anaven associades a records entranyables de la seva infantesa o joventut. L’intercanvi de sabers i experiències va ser molt enriquidor, cal escoltar els padrins amb atenció!

Els padrins i padrines varen acceptar participar en el joc i es van ubicar en els diferents grups on la seva participació era molt important. Unes paraules oblidades s’ubicaven a dues papereres i cada grup havia de agafar una a l’atzar; segons la paraula, la monitora del taller, na Joana, ens deia si havíem de cercar el seu significat pel context (anava inserida dins un text que solia ser un fragment de rondalla o una frase), o cercar quina accepció del diccionari Alcover - Moll era la que es relacionava dins el context que estaven llegint.


Això és molt important ja que sabem que la lectura sovint s’ens fa difícil perquè desconeixem el significat d’un mot i una estratègia important és primer esbrinar el significat dins el context i, en cas de no aclarir-lo, cercar-lo al diccionari.  També vàrem endevinar mitjançant la mímica o dibuixant; A vegades va ser molt difícil! 

Mirau les nostres cares  i les dels nostres padrins i padrines: estam contents, estam satisfets, estam orgullosos de tenir-los prop de nosaltres! Cal escoltar-los atentament!  

 


Amb aquestes dinàmiques engrescadores ens vàrem anar enganxant en la recerca del significat de les paraules oblidades, també ens vàrem  comprometre a rescatar-les i a incorporar-les al nostre vocabulari.


Per això al final de la sessió vàrem “Apadrinar un mot”, la paraula seleccionada va quedar al quadern, a la carpeta, a l’estoig,...a un lloc visible on la poguéssim veure cada dia i no oblidar-la, paral·lelament hem deixat al quadern el registre de les paraules que han sortit al llarg de la sessió i el seu significat.


Entre tots podem aconseguir recuperar-les  de l’oblit. 

Però,  per aconseguir-ho de veritat ens hem hagut de comprometre a una missió: escampar el mot i mantenir-lo viu, però com?  
  • Cal usar el mot. Ficar-lo a les frases que es pugui, no desaprofitar cap oportunitat. Cada vegada que l’empram el revivim més!
  • Fer-lo visible. Fer un pòster i penjar-lo a la porta de la nostra habitació i a l’aula, fer un collage amb lletres de diari i aferrar-lo a la carpeta. Pintar una camiseta ben original  amb el mot, fer un pin, preparar un pastís i posar les lletres ben grans...i moltes idees més!
  • Xerra’n. Explica’l a casa, al club d’esplai de natació, basquet..., comparteix amb   els teus estimats que tens aquesta missió!
Continuam amb els nostres mots a Exploradors i exploradores del món.4tB.
I vosaltres, voleu apadrinar un mot?

diumenge, 9 de febrer del 2014

CONTES I MÉS CONTES!

  • Aquí vos deixam un bon recull de contes per llegir online, contes per escoltar, guies de lectura, contes interactius...avui en dia tenim la tecnologia al nostre abast. Podem accedir a ella des de l'escola, a casa, a la biblioteca municipal...



     Aquesta entrada va de contes! 

    Que no sigui per no poder llegir, recursos n'hi molts,  esperam que ens digueu què vos agrada més.
    Bona setmana!
    Recull de contes interactius per llegir i escoltar amb una proposta d'activitats JClic


    ................................................. 
     La vaca Connie
  • Contes interactius per als més petits. Conté jocs de parelles, de coincidències, trencaclosques, retallables... llibres.com 
    .................................................
  • A través d'un formulari que s'ha d'omplir amb unes instruccions concretes es pot crear un conte.   P. Codina i M. Pons 
    .................................................

    • Els contes de la Laura i en Joan
      Els contes de la col·lecció 'Recerca Directa' donen a conèixer la recerca que es pot dur a terme des de les diverses disciplines científiques. Els contes van acompanyats de guies didàctiques.  Pels als infants que els agrada la ciència, la historia i la recerca en general!!! Secretaria d'Universitats i Recerca  
       ......................................................

    • Una mà de contes
      Web interactiu amb contes i tallers. Un blog recull opinions i col·laboracions

      ...................................................


    • Una mar de contes
      Contes infantils, clàssics, tradicionals, faules

      ............................................................
    • Las aventuras de Bhuhb
      Contes il·lustrats per als més petits protagonitzats pel gnom Bhuhb

      F. Joselevich; P. Stefani 
      ..................................................................... 
    • Un lloc per llegir contes de por, contes fantàstics, històries reals... i també per escriure'n
      Font: http://www.xtec.cat/web/recursos/racodecontes
       

             ..................................................................... 

       
      Contes d'arreu del món recollits per l'Associació Mundial d'Educadors Infantils (AMEI)


      .................................................

       

      I  encara unes quantes més... en algunes vos haureu de subscriure. Demanau ajuda als vostres pares! 

      • Pàgina de la revista Cavall Fort adreçada al públic infantil i juvenil, amb concursos, jocs i recomanacions de llibres, discos, DVD, etc.

        .....................................................................


      • Nou portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. S'adreça als nens i nenes d'entre 6 i 12 anys, i també  inclou un espai per a dues comunitats més en els apartats de "Mares i pares" i "Escoles".

        .....................................................................

      • Web creada pel Ministerio de Cultura per fomentar l'hàbit lector entre el públic juvenil a través dels seus interessos i dels recursos que s'ofereixen a la xarxa: portals, blocs, jocs...

        ..................................................................... 


      • Secció adreçada a alumnes de primària amb diverses activitats entorn dels llibres, tallers, fòrums, conferències, etc. (edu-365.com).



        Esperam els vostres comentaris! Quina concentració!










dijous, 6 de febrer del 2014

RONDALLES!



Aquest curs la nostra escola treballa les rondalles mallorquines com a fil conductor de moltes activitats que es fan a les aules. Les rondalles són narracions populars que combinen elements fantàstics amb reals i llegendes. Les situacions i els personatges que hi apareixen se solen situar en un espai i un temps indeterminats i poden ser comuns a diferents pobles i cultures.

Les rondalles tenen un caràcter anònim i antigament es transmetien de manera oral,  de generació en generació. En conjunt, pertanyen a un patrimoni col·lectiu d'arrel indoeuropea. 

Mallorca és una terra rica en tradicions populars i en rondalles, per això, Antoni M. Alcover recollí, de poble en poble, més de quatre-centes rondalles signades!!! S’han anat editant des del 1886 fins avui de manera ininterrompuda. 


Per aquesta obra de recol·lecció i publicació de les rondalles Antoni M. Alcover figura entre els primers folkloristes europeus al costat d'Andersen o dels Germans Grimm, també importants recopiladors de contes populars europeus.

Aquest tresor de les rondalles sempre ha interessat tant a la gent de Mallorca com a la de fora, per això les rondalles s’han traduït al castellà, alemany, anglès, francès, romanès, txec i rus.

De les rondalles en podem treure nombroses lectures i milers de recursos: d’entreteniment, de transmissió de valors i de cultura o educatius perquè plantegen un model de societat basat en el respecte a les persones majors o als més dèbils, en la bona educació i en valors universals com la paciència, la humilitat, la valentia o la intel·ligència.


A través de les rondalles podem observar el món a partir d’un patró propi de Mallorca, que ens identifica i ens agermana com a poble i, a la vegada, com un patró universal de convivència, de respecte i d’enteniment. 


Les rondalles són una porta oberta: són atractives i agraden a tots els públics, tant als petits com als grans, no tenen contraindicacions ni límits d’edat, ans al contrari, entretenen i ensenyen. Les conservam gràcies a l'esforç i la dedicació d'Antoni M. Alcover i a l’estimació que sentia per la seva terra i el seu entorn. 

Si no fos per ell aquest tresor que ens ha arribat per via oral de generació en generació, s’hauria perdut i avui seria irrecuperable. 


Per totes aquestes raons consideram molt necessari el treball amb les rondalles tant a nivell educatiu i didàctic com de simple i pur entreteniment. Els resultats seran sempre positius i ens ajudaran, sens dubte, a convertir-nos en millors persones.
Resum de http://rondallestic.blogspot.com.es/p/les-rondalles-mallorquines.html

              Imatges de "La flor romanial"







Aquí vos deixam un vídeo realitzat per infants menorquins a partir de "L'amor de les tres taronges". Ja ens direu que vos sembla!
 
Teniu alguna rondalla preferida? 
Esperam els vostres comentaris! Fins aviat!

diumenge, 2 de febrer del 2014

5 ANYS B INAUGURA BIBLIONINS!

Sí! han estat els nins i nines de cinc anys B els primers que ens han enviat les seves experiències al voltant de la lectura. Benvinguts a Biblionins! 
Aquí teniu la seva experiència sobre com van arribar a conèixer el nou espai! 

Cada divendres després del pati ens espera a s'aula na Pepa. 
A na Pepa sabem que li agraden molt els contes i ens en duu perquè sa nostra mestra ens els expliqui. 
Avui, quan hem arribat a sa classe ens hem trobat que ella no hi era i ens ha deixat una carta que deia: 
HOLA NINS I NINES! VOS ESPER A SA BIBLIOTECA NOVA DE S'ESCOLA. VENIU? 
És així com hi hem anat i hem vist lo guapa i alegra que està quedant! Hem mirat totes les mascotes que van presentar els nins i nines de s'escola al concurs i també els logos.
Noltros hem pensat que farem alguna cosa per deixar a sa biblioteca i anar-la fent més "nostra". 

Estàvem ben contents d'anar fins a l'edifici dels grans, quina emoció!!!

                                       Aquesta deu ser na Pepa, No trobau? És molt guapeta!




Tots semblem ben contents d'haver arribat a Biblionins! 

Segur que n'Aina, la seva mestra, els estava contant una historia ben interessant!


















                                         Mans a l'aire! Què deuen voler dir? 



A Biblionins esperam que ens faceu arribar les coses que feis: fetes a Biblionins o a la vostra aula. Au,  vinga,  que tot és començar! 

En Llibret, la nostra mascota, ens ha dit que va estar ben content, ja és trobava ben tot sol!  


  Mirau quina cara més riallera li ha quedat!




                                       Vos hi esperam!